سازه پارچه ای (غشایی)
غشا ورقه ای نازک از ماده است که تنها در برابر کشش مقاومت دارد و در برابر فشار و خمش هیچ مقاومتی ندارد. پارچه را میتوان بهترین نمونه از غشاها و سازه چادری نام برد.
ساختار سازه پارچه ای (غشایی):
سازه پارچه ای از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
1- پارچه: پوسته کششی نازکی است که نیروی کششی را انتقال میدهد.
2- عناصر فشاری: قوس ها و ستون ها که نیروی فشاری را انتقال میدهند.
لبه چادر همواره تمایل به لرزیدن درمقابل نیروهای باد و سایر نیروها را دارد، به همین علت معمولا لبه چادر را به صورت مقعر می سازند که همواره در کشش باقی بماند و از پارگی آن جلوگیری شود. با توجه به رفتار کششی خالص در برابر نیرو ها، سازه های پارچه ای زیرمجموعه ای از گروه بزرگ سازه های کششی محسوب می شوند.
مزایای سازه پارچه ای (غشایی):
- دوام و ماندگاری: این المان ها از دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. اگر آن ها به عنوان سقف، سایبان و آلاچیق استفاده شوند، بر خلاف مصالح رایج در ساختمان و بسته به جنس پارچه، بین ۱۵ الی ۳۰ سال دوام و پایداری خواهند داشت.
- روکش دادن و زدن لاک و لعاب روی پارچه به آن خاصیت ضد حریق، جذب اشعه UV خورشید، خاصیت خود تمیز کنندگی و ثبات رنگ را می دهد.
- سازه پارچه ای حتی بعد از سال ها قرارگیری در معرض بادهای شدید و تغییرات آب و هوایی، شکل اولیه خود را حفظ می کند.
- استفاده از حداقل مصالح برای پوشش یک سطح بزرگ و قابلیت بازیافت پارچه، موجب می شود تا پارچه موردنیاز برای سازه های کششی را بتوان به صورت خیلی بهینه طراحی و محاسبه نمود.
- استفاده از پارچه های کششی برای احداث یک سقف بزرگ و بدون ستون های میانی، میزان فولاد و آهن و کارهای مرتبط با آن را در پروژه کاهش می دهد، ساخت سازه را آسان تر کرده، سرمایه گذاری اولیه را کاهش داده و سرعت ساخت سازه را نسبت به روش های ساخت و ساز سنتی در مدت زمان بسیار کمتری به انجام می رساند.
- سازه پارچه ای می تواند برای استفاده در یک محیط طراحی و اجرا شود، سپس باز شده و در محیط دیگری مورداستفاده قرار گیرد. به همین دلیل عمر سازه و قابلیت استفاده از آن افزایش می یابد. این توانایی در اجرا و جابجایی سایبان پارکینگ ها بسیار استفاده می گردد.