دوربین مداربسته
واژه دوربین مداربسته برگردان فارسی کلمه انگلیسی closet circuit television یا به اختصار cctv می باشد. دوربین مداربسته به کلیه دوربین هایی اطلاق می گردد که در محل خود ثابت بوده و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. از آنجا که اغلب این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستم های مانیتورینگ امنیت به کار می رود، این واژه بیشتر به همین حیطه بر می گردد اما معنی فنی آن حتی دوربین های ویدیو تلفن و کنفرانس را نیز در بر می گیرد.
انواع دوربین مداربسته از نظر نوع سیگنال:
- دوربین های آنالوگ
- دوربین های IP تحت شبکه
دوربین مداربسته آنالوگ:
دوربین مداربسته آنالوگ نسل ابتدایی دوربین های مداربسته می باشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده می کنند. صدا و تصویر این دوربین ها هر یک توسط کابل دو رشته ای جداگانه منتقل می شوند که یک رشته از سیم ها نقش جلوگیری از نویز بر سیم اصلی را ایفا می کند. کیفیت این دوربین ها همان گونه که از نامشان پیداست تابعی از امواج آنالوگ است. امواج آنالوگ همواره در معرض نویز قرار دارد. زمانی که نیاز به ارسال تصاویر و صدا به صورت بی سیم باشد، این دوربین ها ضعف بزرگی از خود نشان می دهند. اگر قرار باشد تصاویر به همان صورت آنالوگ انتقال یابند، باید از محدوده فرکانس امواج آنالوگ استفاده شود و این مسئله کیفیت تصویر را بیش از پیش تحت تاثیر امواج نویز و تداخلی قرار می دهد. ضمن اینکه امکان رصد کردن تصاویر در محدوده برای هر کس دیگر به سادگی فراهم می شود. برای ضبط تصاویر آنالوگ نیز چاره ای جز از روی آوردن به سیستم دیجیتال نیست. بنابراین در نهایت باید تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل شوند. بدین منظور از دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال (DVR) استفاده می شود. دی وی آر ها دستگاه های مختص ضبط و کنترل تصاویر دوربین های آنالوگ هستند. این دستگاه امکان کنترل و ارتباط دیجیتال با شبکه را نیز فراهم می کند. به دلیل قیمت پایین تر دوربین های آنالوگ نسبت به دوربین های دیجیتال، این دوربین ها به عنوان دوربین های مداربسته رایج در بازار ایران شناخته می شوند.
دوربین مداربسته IP تحت شبکه:
دوربین های آی پی تحت شبکه نسل جدید دوربین های مداربسته هستند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربین های دیجیتال نشان داده است. این دوربین ها همان گونه که از نامشان پیداست از امواج کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال داده های تصویر و صدا استفاده می کنند. یعنی برخلاف دوربین های آنالوگ، این دوربین ها از همان ابتدای دریافت تصاویر، امواج را دیجیتال می کنند. هر دوربین همانند یک وسیله در شبکه عمل می کند و به وسیله شناسه شبکه (IP) و در قالب الگوها و قوانین شبکه به مرکز کنترل متصل می گردد. برای ضبط تصاویر دوربین مداربسته IP تحت شبکه دیگر نیازی به DVR نیست بلکه یک دستگاه که تنها ارتباط شبکه ای ایجاد کرده و داده های دوربین های آی پی را ذخیره کند، کافی است. به همین دلیل مفهوم ضبط دیجیتال جای خود را به مفهوم کاربردی تر ضبط شبکه می دهد. دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال (NVR) بدین منظور مورداستفاده قرار می گیرد.